Ecografia tridimensionala a fost inventata pentru prima data in 1986, pentru a permite vizualizarea in vivo, in tmp real, a fatului in uter. Primul modul commercial a fost lansat in 1989 si de atunci, ecografia 4 D (tridimensionala in timp real) este folosita pe tot mapamondul, ca metoda de evaluarea a progresiei dezvoltarii fetale pe parcursul sarcinii.

Ecografia tiroidiana 4 D este apanajul evolutiei ultimilor 10 ani. Metoda permite o vizualizare tridimensionala a structurilor anatomice normale, fiind insa utilizata cu predilectie in evaluarea caracteristicilor formatiunilor nodulare tiroidiene.
In fata unui nodul tiroidian, miza este foarte mare, medicul trebuie sa evalueze corect care dintre noduli sunt periculosi, care noduli pot evolua, care noduli sunt cu potential maligni si care nu reprezinta nici un fel de amenintare pentru starea de sanatate a pacientului, pe termen scurt, mediu dar mai ales pe termen lung. Tehnica permite evaluarea tridimensionala, in timp real, a formatiunilor nodulare tiroidiene. Atat in varianta gri cat mai ales in varianta Doppler: vizualizarea tridimensionala a vascularizatiei intratumorale este un element extrem de important in aprecierea agresivitatii unui nodul.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale ecografiei 4 D este plusul de informatii anatomice oferit, cu repete anatomice si vasculare care nu pot fi oferite de ecografia conventionala. De fapt, atunci cand un medic efectueaza o ecografie clasica, imaginea tridimensionala este refacuta, in mintea medicului, cu anumite zone de incertitudine. Tehnica 4 D iti ofera imaginea tridimensionala direct, pe ecranul aparatului, in timp real. Mai mult, imaginile 4 D permit evaluarea corecta a interesarii capsulei vasculare respectiv a capsulei tiroidiene, elemente esentiale care diferentiaza o leziune benigna de una maligna, pentru ca nu uitati, jumatate din populatia adulta are noduli tiroidien vizibili doar ecografic, iar doar 4-5% dintre acestia sunt maligni, restul nu.

Datele oferite de ecografia 4 D nu inlocuiesc datele oferite de ceelallte tehnici ecografice, ci vin in completarea acestora, pentru a adduce un plus de informatie si de siguranta in efectuarea ecografiei tiroidiene. Plusul de siguranta, scaderea ratei de diagnostic fals, raman dezideratele medicilor angrenati in evaluarea leziunilor nodulare tiroidiene