biodumbrava-logo

Osteoporosis

Osteoporosis

Elastografia tiroidiana

 Patologia nodulara tiroidiana este foarte frecventa, interesand pana la cica 50% din populatia adulta. Inaintarea in varsta, provenieta din zona de carenta de iod, expuneera la radiatii, consumul cronic de crucifere sunt doar cateva dintre cauzele acestei frecvente mari in populatia generala.

 Evaluarea ecografica este examenul standard la ora actuala, surclasand atat evaluarea prin tomografie computerizata cat si cea prin rezonanta magnetica nucleara.

Elastografia este o aplicatie mai nou a ecografiei clasice, care evalueaza duritatea leziunilor nodulare.cu cat duritatea leziunilor nodulare este mai mare cu atat probabilitatea ca respective leziune sa fie canceroasa, este mai mare. Informatiile oferite de elastografie se integreaza in informatiile generale ale ecografiei, facilitand un raport complet si exact al starii de fapt.

Exista 2 tipuri mari de elastografie, elastografie Strain, oferita de mai multe tipuri de ecografe high-end, Hitachi fiind varful de gama oferind cea mai buna elastografie statica.

 Elastografia ofera doua categorii de informatii: harta color a duritatii leziunii, care pemrite impartirea leziunilor in moi (scor 1) , patial moi (scor 2), semidure (scor 3),  dure (scor 4), foarte dure (scor 5) si chistice.

 De asemenea permite calculul raportului intre formatiunea nodulara si tesutul inconjurator, cu o valoare prag de 4.5-5 sugestiva pentru malignitate.

 Evaluarea elastografica are urmatoarele roluri clare:

  1. confirma leziunile suspecte in ecografia clasica (leziuni clasa de risc mediu si inalt) si urgenteaza punctia cu ac fin eco ghidata ( in cazul nodulilor unici)
  2. confirma leziunile benigne in ecografia clasica, permitand amanarea sau eludarea punctiei cu ac fin
  3. in cazul unui raport elastografic suspect, punctia sau, dupa caz, operatia, este indicate pentru clarificarea indbitabila a cazului, indiferent de caracteristicile in ecografia clasica
  4. certifica leziunile chistice

Elastografia presupune doar prelungirea cu cateva minute a examenului ecografic classic, fara riscuri, fara efecte secundare, fara expunere la radiatii.

Elastografia dinamica, ARFI sau Shear wave, oferita de aparatele Siemens sau Supersonic Aixplorer, ofera informatii cu calitate diagnostic inferioara cele oferite de aparatele Hitachi.