Elastografia mamara este o aplicatie a ecogarfiei clasice. Aparatul Hitachi Preirus, care se afla in dotarea clinicii noastre, este dotat cu modul elastografic static, cea mai performanta varianta de elastografie in ceea ce priveste elastografia mamara. Elastografia mamara masoara duritatea leziunilor nodulare, comparativ cu duritatea structurilor mamare invecinate, sanatoase. Cu cat duritatea unei leziuni este mai mare, cu atat riscul de malignitate este mai mare. Elastografia mamara permite doua tipuri de evaluari: evaluari calitative, individualizate ca o harta colorata, care ofera diverselor tipuri de duritate culori diferite si evaluari cantitative care permit compararea duritatii leziunii nodulare fata de tesutul sanatos din jur. Mai mult elastografia permite evaluarea invaziei ductale, care insoteste in marea majoritate cancerele mamare, precum si permite vizualizarea invaziei perinodulare care asigura o excizie corecta a marginilor de siguranta in timpul actului operator. La ora actuala elastografia mamara are urmatoarele indicatii precise:
1. down grade a formatiunilor mamare cu caracter eecografice de benignitate, care au elastogarfie buna – urmarire pe termen lung in loc de termen scurt
2. downgrade a leziunilor de risc mediu, cu aspect elastografic bun, de la punctie la urmarire pe termen scurt
3. upgrade al oricarei formatiuni mamare, indiferent de aspectul ecografic clasic, cu indicatie de pucntie in caul duritatii crescute. Rolul elastografiei a fost certificat de Consesnul Societatii Europene de ecografie in 2014 si de Conseslul Societatii mondiale de ecografie in 2015:
www.ef EFSUMB guidelines on the clinical use of elastography
WFUMB guidelines and recommendations for clinical … – NCB

Osteoporosis

Osteoporosis

Osteoporosis